Sloten en omgeving

Het historische vestingstadje Sloten (Sleat) is het kleinste Friese elf steden stadje. Te midden van de Friese meren en de Gaasterlandse bossen is Sloten een ideale uitvalsbasis voor uw watersport, fiets of wandel vakantie.

Lees hieronder meer

Sloten historische stad

Sloten is misschien wel het meest pittoreske stadje van Friesland. De oude gracht, de vestingwallen en bolwerken zien er nog net zo uit zoals vroeger. Korenmolen De Kaai, de bastions, de waterpoorten en monumentale koopmanshuizen herinneren aan de vroegere rijkdom. Rondom de door oude lindebomen omzoomde gracht vindt u gezellige terrasjes. Sloten heeft een beschermd stadsgezicht en is autovrij. Op loopafstand zijn ruime parkeerplaatsen.

Museum Stedhûs Sleat

Bij museum Stedhûs Sleat vindt u de stadgeschiedenis terug. Ook is hier Nederlands mooiste collectie toverlantaarns uitgestald. Maakt u ook eens de stadswandeling inclusief een rondvaart met de echte Stêdsomropper (Stadsomroeper). Ook kunt u de stad al wandelend zelf leren kennen met een luistertocht. Deze audio-tour wordt verhuurd in het museum van 1 april tot 1 november. Tevens bevindt zich in het stadhuis het VVV-kantoor.

Evenementen

In juli en/of augustus vindt traditiegetrouw het IFKS-skûtsjesilen plaats op o.a. het Slotermeer. Hoor het startschot en kijk naar de spannende zeilwedstrijden. Maar er is meer te doen. In de zomer wordt iedere vrijdagavond het kanon op de eeuwenoude vestingwallen afgeschoten. En regelmatig zijn er leuke activiteiten in Sloten, zoals tobbedansen en spijkerbroekhangen. De laatste zaterdag van juni vindt het jaarlijks terugkerende evenement Sipelsneon plaats, dit is een jaarmarkt met verschillende kraampjes, eten en drinken en live muziek.

Elfstedenroute

Sloten is het kleinste stadje van de Friese 11 steden. Bij voldoende ijsdikte kun je ’s winters schaatsen over de grachten van Sloten en het Slotermeer. De Elfstedentocht gaat over een traject van ruim 200 kilometer vanaf Leeuwarden naar achtereenvolgens Sneek, IJlst. In alle vroegte wordt over het Slotermeer vanuit de richting Woudsend naar Sloten geschaatst om de route te vervolgen via de Luts naar Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer terug naar Leeuwarden. Bij gebrek aan ijs wordt de Elfsteden tocht jaarlijks op vele alternatieve manier afgelegd, te denken aan fietsen, wandelen, per motor en zelfs staand op een surfplank!

Verhuur

Logement Stedswal heeft diverse sup's en kayaks in de verhuur welke u bij aankomst kunt reserveren. Door een samenwerking met een aantal bedrijven in de regio bieden wij de mogelijkheid om via ons fietsen/solexen, zeilboot en of sloep te huren op basis van beschikbaarheid. Voor een dag op het strand of lekker zwemmen gaat u naar het pittoreske zwem- en surfstrand De Baaier aan het Slotermeer.

Links